Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v červenci klesla pod 2,7 procenta

Zájem o hypotéky ale klesá. V červenci bylo sjednáno 6615 hypoték, proti červnu o 504 hypoték méně. Objem činil 15,435 miliardy korun. V meziročním srovnání jsou letos počty nižší, ale objemy nepatrně vyšší. Letošní červenec kopíruje ten loňský s tím rozdílem, že před rokem byly hypotéky ještě levnější.

Za letošních sedm měsíců bylo sjednáno celkem 43.489 hypoték za 99 miliard Kč. Například v roce 2016 bylo v období leden až červenec sjednáno 62.881 hypoték za téměř 122 miliard korun. Důvodem poklesu zájmu o hypotéky jsou zpřísněné podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů i vysoké ceny nemovitostí, které zřejmě v dohledné době klesat nebudou.

"Z dnešního pohledu se nezdá, že by se sazby měly brzy navyšovat zpět ke třem procentům. S kroky k uvolnění měnové politiky ve světě výrazně klesly výnosy českých státních dluhopisů, jakož i pravděpodobnost, že budou v ČR do pár let výrazně vyšší sazby. Pro banky je tak portfolio kvalitně zajištěných úvěrů, u kterých mají šanci zafixovat si příjmy na delší období, natolik lákavé, že stupňují konkurenční boj i v obchodně klidných měsících," uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.

Očekávaný celoroční pokles bude podle analytika České bankovní asociace Vladimíra Staňury citelný. Už teď je trh podle něho o více než 20 miliard Kč nižší než ten loňský. Při celkovém objemu trhu okolo 200 miliard korun v roce 2018 se dá mluvit o více než desetinovém poklesu. "To, ze celkově rok 2019 nedožene výsledkově rok 2018, je jasné už několik měsíců, protože propad ze začátku roku byl tak velký, ze je reálně v průběhu roku nedohnatelný," doplnil jednatel poradenské firmy Capek&Co Michal Čapek.

Zdroj: ČTK