Jde koupit chatu na hypotéku?

Češi – národ chatařů

Podle statistik je Česko chatařskou velmocí srovnatelnou se Švédskem či Norskem. Zájem o rekreační nemovitosti v posledních letech rekordně roste a poptávka vysoce převyšuje nabídku, což se projevuje na cenách především v atraktivních lokalitách. Velkou skupinou zájemců o tyto rekreační objekty jsou dle realitních kanceláří rodiny s dětmi, které již mají zajištěné vlastní bydlení a chtějí na víkend uniknout z uspěchaného života ve městě. Chata či chalupa navíc přestavuje nejlevnější způsob, jak strávit víkend či dovolenou. Spousta Čechů také nakupuje tento druh nemovitosti s vidinou toho, že se zde na stará kolena přestěhují a svou původní nemovitost přenechají dětem.

Celoroční bydlení na chalupě

Další skupinou zájemců o rekreační objekty jsou lidé, pro které je bydlení ve městech příliš drahé a vyhledávají spíše klidné bydlení v blízkosti přírody. Řada lidí, kteří na vysoké ceny rezidenčních nemovitostí ve velkých městech nedosáhnou, vidí řešení právě v pořízení rekreační nemovitosti vhodné k trvalému bydlení někde na venkově, ideálně však s dobrou dostupností do města. Tento trend posiluje také fakt, že pokud se jedná o celoročně obyvatelnou nemovitost, je možné ji financovat hypotéčním úvěrem.

Hypotéka na chatu či chalupu

Většina bank má dolní hranici, od které hypotéku poskytuje. Tato částka se zpravidla pohybuje kolem 200 000 – 300  000 Kč. Záleží na konkrétní bance. Pokud máte v hledáčku nemovitost v nižší cenové relaci, je možné využít na pořízení např. klasický spotřebitelský úvěr, musíte však počítat s vyšší úrokovou sazbou, než je tomu v případě hypotečního úvěru. Některé banky mohou mít také stanovenou maximální možnou částku, kterou mohou na daný rekreační objekt poskytnout.

Vlastní úspory

Ani při sjednávání hypotéky na chalupu se neobejdete bez vlastních úspor. Maximální výše úvěru bývá často omezena do 70 – 80 % odhadní ceny nemovitosti. Pokud žadatel nedisponuje celou částkou a potřebuje zafinancovat 100 % kupní ceny nemovitosti, je nutné ručit ještě jinou nemovitostí (např. vlastním bytem či domem).

Čím mohu ručit?

Jako u každé hypotéky je potřeba dát bance do zástavy nemovitost. Pokud máte možnost použít do zástavy vlastní byt či dům, který není zatížen žádnými břemeny, mělo by posuzování zajištění proběhnout hladce, protože se jedná o standardní zajištění.

Jako zástavu můžete využít také kupovanou nemovitost. V našem případě tedy chatu či chalupu. Aby se jednalo o vhodnou zástavu pro banku, je zapotřebí, aby rekreační objekt splňoval několik kritérií:

  • přidělené evidenční či popisné číslo,

  • přípojka k elektřině a vodě,

  • bezproblémový přístup k objektu,

  • nemovitost stojí na pozemku, který je ve vlastnictví majitele,

  • dostatečná vybavenost objektu.

Výběr nejvhodnější hypotéky

Zvažujete koupi rekreační nemovitosti? Máte vyhlédnutou chatu, ale potřebujete pomoci s financováním? Pokud chcete mít jistotu, že po finanční stránce vše proběhne hladce a v pořádku, obraťte se na odborníky, kteří vám s vyřízením hypotečního úvěru pomohou. Sjednejte si schůzku s naším hypotečním makléřem a dozvíte se vše potřebné.